Search

Η ATCOM ΣΤΟ #SEPEDEF

Κύρια σημεία & συμπεράσματα από τις τοποθετήσεις των κ. Καμάρα και κ. Καταρόπουλου.

20DEC
2022

Στις 19 Δεκεμβρίου 2022, οι κ. Κωνσταντίνος Καμάρας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ και ο κ. Ιάσων Καταρόπουλος, Chief Commercial Officer της ATCOM, συμμετείχαν σε συζητήσεις panel του digital economy forum 2022: digital Greece in the spotlight, το οποίο διοργανώθηκε από τον ΣΕΠΕ στο Athenaeum InterContinental Athens Hotel. Οι θεματικές ενότητες στις οποίες συμμετείχαν ήταν οι “Αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό” και “Η σημασία της κυβερνοασφάλειας” αντίστοιχα.

Το panel της ενότητας “Αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό” ακολούθησε τις τοποθετήσεις από τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη και την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Κεραμέως, καθώς και την παρουσίαση έρευνας που πραγματοποίησε η Deloitte Greece για τον ΣΕΠΕ με θέμα την έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα από τον κ. Χριστοδούλου. Στο panel συμμετείχαν, εκτός από τον Αντιπρόεδρο ΔΣ της ATCOM κ. Καμάρα, ο κ. Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft και ο κ. Σάμιος, Γενικός Διευθυντής της 01 SOLUTIONS HELLAS.

Αξιολογώντας την υφιστάμενη κατάσταση σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα, ο κ. Καμάρας επεσήμανε το αυξανόμενο κενό που υπάρχει ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά ανθρώπινου ταλέντου, σχολιάζοντας την ένταση της διαφοράς αυτής λόγω της πανδημίας, η οποία, με την κουλτούρα της κατ’ οίκον εργασίας που καθιέρωσε, εισήγαγε παγκόσμιους κολοσσούς στον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών για την προσέλκυση ταλέντου. Κάνοντας λόγο για ενός είδους “talent war” που εκτυλίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ότι το φαινόμενο αυτό επηρεάζει όχι μόνο το recruiting, αλλά και το nurturing, δηλαδή την ανάπτυξη του εργαζόμενου, καθώς και το retaining, δηλαδή τη διατήρησή του με στόχο την ανάπτυξη και εξέλιξή του εντός της εταιρείας. Επιπλέον, αναφερόμενος στο Brain Gain, τόνισε ότι είναι σημαντικό να μη μείνει σε επίπεδο εξαγγελίας, αλλά να μπει σε διαδικασία παρακολούθησης και αποτίμησης.

Βασικές ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας εντόπισε πρωτίστως στην ειδικότητα των Προγραμματιστών, ακολουθούμενη από αυτές των Data Analysts και Project Managers, ενώ ως κινήσεις βελτίωσης της κατάστασης ανέδειξε τις εξής: Πρώτον, τη δημιουργία μία ολοκληρωμένης, βασικής κατεύθυνσης σπουδών με επίκεντρο τον Προγραμματισμό. Δεύτερον, τη διασφάλιση και ενίσχυση της διαρκούς επανεκπαίδευσης του εργαζόμενου εν είδει “τεταρτοβάθμιας εκπαίδευσης”. Τρίτον, την ανάπτυξη της αλγοριθμικής σκέψης στους μαθητές, ως κινητήριο δύναμη παραγωγής περισσότερων υποψηφίων για τις σχετικές σχολές, καθώς και αποφοίτων που είναι ικανότεροι και πιο έτοιμοι να συνεισφέρουν στις επιχειρήσεις και στην τεχνολογία. Κλείνοντας, ο κ. Καμάρας υπογράμμισε τη μεγάλη ευκαιρία που έγκειται στο incubation νεοφυών εταιρειών, τόσο σε επίπεδο εύρεσης ταλέντου, όσο και σε ό,τι αφορά την απόκτηση πλεονεκτήματος εν όψει του Web3.

Το panel “Η σημασία της κυβερνοασφάλειας”, είχε ως συμμετέχοντες τον κ. Καταρόπουλο, CCO της ATCOM, τον κ. Αλεξάκη, Προϊστάμενο Δ/νσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Κυβερνοασφάλειας του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον κ. Παπαγεωργίου, Διευθυντή Κυβερονάμυνας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον κ. Μουλίνο, Expert in Network & Information Security, ENISA και τον κ. Παλάντζα, Διευθυντή Πωλήσεων Δημοσίου Τομέα, Fortinet.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Καταρόπουλος ανέδειξε τον ολοένα αυξανόμενο βαθμό επικινδυνότητας των κυβερνοεπιθέσεων, με βάση την ανοδική τους πορεία σε ό,τι αφορά το μέγεθος, τη συχνότητα και την πολυπλοκότητά τους, καθώς και το γεγονός ότι η κυβερνοασφάλεια δεν έχει μπει ακόμη ψηλά στην ατζέντα των περισσότερων επιχειρήσεων, ως τις σημαντικότερες προκλήσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας αυτήν την περίοδο. Επισημαίνοντας τη δυσκολία εύρεσης σωστά εξειδικευμένων στελεχών από την πλευρά των επιχειρήσεων και του υψηλού κόστους που αυτό συνεπάγεται ως ανασταλτικούς παράγοντες για την υιοθέτηση μιας ατζέντας προσανατολισμένης στην κυβερνοασφάλεια, ο κ. Καταρόπουλος αναγνώρισε ως βασική πρόκληση για τις επιχειρήσεις τη σωστή αξιολόγηση του ρίσκου, με στόχο την προτεραιοποίηση και σωστή επένδυση, σε ένα προληπτικό πλαίσιο – δηλαδή πριν συμβεί η επίθεση.

Σε ό,τι αφορά τις IoT συσκευές, σχολιάζοντας ότι ακόμη δεν υπάρχει πεπατημένη οδός εφόσον δεν έχουμε δει μέχρι τώρα εφαρμογή τους σε μεγάλη κλίμακα, είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν μέτρα για το σωστό deployment τέτοιων συσκευών, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν ευάλωτα σημεία και ενδεχομένως όπλα για τους κακόβουλους. Τονίζοντας ότι η τάση για το μέλλον των κυβερνοεπιθέσεων θα παραμείνει θετική, με περιπτώσεις όπως το ransomware να είναι ακόμη και καθημερινό φαινόμενο για όσους οργανισμούς δεν έχουν εφαρμόσει zero trust policy στα δίκτυά τους και συστήματα microsegmentation, κ. Καταρόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη κρατικής στήριξης, με περισσότερες επιδοτήσεις και στοχευμένα προγράμματα εκπαίδευσης για τις επιχειρήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

FOLLOW ATCOM ON LINKEDIN:
SHARE IT